lördag 25 september 2010

Folkdräkt, hjälp!





Sigrid Rudebecks gymnasium är inte för de mindre bemedlade även om terminsavgiften nu är borta.
På julfesten ska ungdomarna i första ring uppträda i folkdräkt. Jag hade naivt hoppats att skolan kanske skulle ha foldräkter till utlåning eller i alla fall informera om hur man enkelt och utan alltför hög kostnad skulle kunna låna eller hyra en. Så är inte fallet.

Nu har jag sökt lite efter folkdräkter utan att hitta så mycket. Här är exempel på norska folkdräkter från Nord-Tröndelag. Den svarta är från slutet av 1800-talet och den blå från början.
Den här blå folkdräkten kan man få uppsydd efter egna mått (ja, den svarta också men den blå var roligast, särskilt den tillhörande mössan). Det kostar 59 469 norska kronor, vilket blir 68 984 svenska. Men då ingår även skorna.

Man kan också köpa materialet för att sy själv. Då kostar det 20 913 i svenska kronor. Om man struntar i knappar och skor blir det bara 13 760. Det känns ändå lite dyrt för ett skolframträdande. Men Isak skulle ju kunna ha den varje dag sen, så behöver han inga andra kläder. Den är säkert väldigt rejäl och hållbar och eftersom det är ull, antar jag, blir den inte så smutsig heller.

Nää, faktiskt känns det inte som en bra lösning. Det stod på denna norska sida att de också hade "bunader" till utlåning. Jag antar att det inte betyder samma sak som på svenska. Inte kan de bara låna ut så dyra kläder?


Jag hittade också att man kunde hyra Sverigedräkt från Skansen. Det kostade 1500 kr. för ett tillfälle. Det känns ju rimligt i sammanhanget med priserna ovan men inte som pris för en skoluppvisning.

Finns det kanske någon bloggläsare som har eller känner någon som har en herrfolkdräkt att låna ut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar