torsdag 21 oktober 2010

Universum

Universum är oändligt och dess energi är konstant
Vilket är lite obegripligt. Solen är bara en av 300 miljarder stjärnor i Vintergatan och Vintergatan är bara en av över 100 miljarder galaxer i världsrymden. Det finns tio gånger så många stjärnor i universum som det finns sandkorn i alla öknar och på alla stränder här på jorden.
Solen frigör varje sekund lika mycket energi som 140 miljoner riktigt kraftiga vätebomber. All energi i alla stjärnor, all tyngdkraftsenergi mellan dem och all den energi som får stjärnor och planeter att rotera, uppstod i samma bråkdel av en sekund som Big Bang. Energi kan varken skapas eller förstöras, bara omvandlas. (Den regeln gäller alltså i allmänhet, för energin skapades ju från början ur intet.)

Solen, vår egen lilla stjärna.

  Liv i universum

Bara i Vintergatan kan det finnas liv på 200 miljoner planeter. Som bekant är detta ingenting vi observerat utan det är en matematisk uträkning som grundar sig på antalet stjärnor som föds och lever tillräckligt länge och som ligger tillräckligt långt bort från andra stjärnor, hur många stjärnor som kan tänkas bilda ett planetsystem och hur många av dessa planeter som kan tänkas ha ett lämpligt klimat.
Detta är bara i vår galax, så det känns rimligt att anta att vi på Jorden inte är ensamma i hela universum, men man vet ju inte. Kanske är vi fantastiskt unika. Kanske är vi en levande planet bland hur många som helst.


Livsformerna på jorden är sötare än på andra planeter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar