söndag 21 november 2010

Fransk dokumentär

Såg just en fransk dokumentär jag spelade in från TV4FAKTA för ett tag sen och blev helt chockerad.
I Frankrike har man rätt att abortera ett foster som har obotliga skador och det finns ingen tidsgräns. Man kan alltså göra en abort i v.38, t.ex om man skulle önska det. Det finns säkert lägen där detta skulle vara bra. Fast jag kan tycka att det är dubbelmoral att man då kan ge ett i stort fullgånget och ändå levnadsdugligt barn en dödande injektion genom mammas mage, men inte när det väl är fött.
Det var inte dessa lägen som togs upp i programmet.

Ett fall var ett par som väntade sitt sjätte och sjunde barn. Ett av tvillingarna saknade en hand och ett lår, underbenet satt alltså på lårets plats så att det benet var kortare. Då detta inte går att bota eller behandla hade de rätt att göra en partiell abort, vilket de också valde att göra några veckor före beräknad förlossning.
Ett annat fall var ett barn som rörde sig mycket lite under två ultraljud. Det upptäcktes inget annat fel på barnet. Hon som gjort ultraljuden tyckte att man skulle rekommendera abort. En annan person gjorde ytterligare ett ultraljud och då såg man fosterrörelser, så föräldrarna slapp få det förslaget.
Ett tredje fall var ett foster som hade ett fel på generna det ärvt av sin far (det verkade inte vara något fel på fadern) samt hade en liten hjärna. Detta par fick höra att det var ungefär 50% risk att detta skulle leda till utvecklingsförsening av något slag. Alltså allt från svårt att lära sig gå och prata till att behöva lite extrahjälp i vanlig skola. På dessa grunder rekommenderades abort i v.30. Föräldrarna valde att behålla sitt barn.
En mamma väntade ett barn som hade läpp-käk-gom-spalt. Det var inte ett skäl till abort faktiskt, för det kan man ju operera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar