fredag 5 november 2010

Resa till Alfa Centauri

Om vi vill resa till andra stjärnor och planetsystem och kanske träffa på annat liv, måste vi förbereda oss för en lång resa. Det skulle ta hundra år eller så, vilket innebär att de som en gång reste iväg inte skulle komma fram. De människor som skulle nå resans slut skulle aldrig ha sett jorden och inte deras föräldrar heller. Vilken utmaning att sätta ihop den besättningen som skulle bli grunden för en ny civilisation.
En annan lösning kan vara att göra som i rymdfilmerna - hypersömn eller dvala. Det finns faktiskt forskare som arbetat med att utvinna det ämne i björnblod som utlöser vinterdvala. Om man kan få det att funka på människor kan man sova sig igenom det mesta av resan.

sigourney weaver sover i filmen Alien



Alfa Centauri är tre stjärnor, men det ser ut som en stjärna från jorden. Det är den tredje ljusstarkaste stjärnan och den finns i stjärnbilden Kentauren. Man kan inte se den från Sverige. Alfa Centauri-systemet är våra närmaste stjärnor med 4,22 ljusår till den närmaste (Proxima) och 4.37 ljusår till de två andra, så det kan ju vara ett lämpligt resmål att prova på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar