måndag 28 oktober 2013

Godishistoria

Lite fakta om godis hämtat från "Världens historia".


Slickepinnen, världens absolut äldsta godis:
Slickepinnen uppfanns långt innan mänsklighetens historia började i Afrika för 200 000 år sedan: Apor kom på idén att sticka en pinne i en bikupa för att komma åt honungen.

Kola:
Ursprunget till kolan är den sockermassa arabiska haremsdamer använde för att ta bort generande hårväxt. Det var sen amerikanerna som vidareutvecklade det till kola.

Marsipan:
Har funnits sedan 600-talet då perserna blandade finmalen mandel med socker. När det kom till Europa på 1100-talet såldes det främst på apotek och rekommenderades mot förstoppning och potensproblem.

Nougat, en nötlösning (haha):
På 1800-talet blockerade britterna franska hamnar och de fick ingen choklad. Då fick de hitta på något nytt och det blev mjuk nougat av rostade och malda hasselnötter.


Mjukglass:
Efter andra världskriget kom den brittiska livsmedelstillverkaren J. Lyons & Co. på idén att blanda luft i glassen för att göra den billigare. En ung kemist vid namn Margaret Thatcher fick uppdraget och tillverkade en glass som kunde tappas ur en maskin och serveras i strut. Succén var ett faktum!

Lakritskonfekt:
Sedan 1842 hade George Basset tillverkat olika sorters godis på sin fabrik. 1899 skulle en klumpig försäljare besöka en motsträvig kund. Han råkade tappa ut alla godissorter på disken och kunden blev så förtjust i den färglada blandningen att han beställde en leverans på en gång. Basset's Allsorts fick godiset heta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar